10 TIPS VOOR EFFECTIEF EN VITAAL THUISWERKEN

Thuiswerken is de laatste jaren steeds populairder geworden. En met de huidige berichtgeving zal het aantal thuiswerkers de komende maanden alleen maar toenemen.

Werken vanuit huis kent echter wel enige uitdagingen. Op kantoor kunt u zich vaak gemakkelijk even terugtrekken in een lege kamer of kantoor. Thuis bent u vaak gebonden aan die ene werkplek die u daarvoor gekozen hebt. Om dus comfortabel thuis te kunnen werken en minstens zo productief te zijn als op kantoor, zult u een aantal randvoorwaarden goed moeten invullen.

Of u nu structureel thuis werkt of slechts eens in de zoveel tijd, een ergonomisch, vitale thuiswerkplek is een voorwaarde om structureel gezond en comfortabel beeldschermwerk te kunnen verrichten. In dit artikel leest u 10 tips om thuis comfortabel en productief te kunnen werken.


1. Begin en eindig je dag op een vaste tijd

Wanneer u voor uzelf een vast patroon aanhoudt wanneer u begint en stopt met werken, dan krijgt u veel meer gedaan in die uren. Wanneer u op kantoor werkt, dan respecteren uw gezin en uw vrienden dat u aan het werk bent. Ze zullen dan niet zo gauw storen. Zodra u thuis werkt staan ze ineens voor de deur of verwachten ze dat u bijvoorbeeld een boodschap doet omdat u toch thuis bent. Wees er daarom van bewust hoeveel tijd op een dag kan weglekken aan dergelijke zaken. Het is belangrijk dat grenzen te trekken als dat nodig is. U kunt mensen alleen dwingen om uw tijd te respecteren als u uw tijd zelf respecteert.


2. Zorg voor een eigen werkplek

Kies een kamer in uw huis om te werken en maak daar uw eigen werkplek. Leer uw gezinsleden dat u – wanneer u op deze plek zit – liever niet gestoord wilt worden. Werken op de bank of aan een gammele keukentafel is slecht voor uw lichaam en zorgt er voor dat u moeite krijgt met concentreren. Weet u niet hoe u uw werkplek goed moet inrichten? Bekijk tip 3 of neem contact met ons op, wij helpen u hier graag bij!


3. Het belang van mentaal en fysiek bewegen

Uw werkgever hecht veel waarde aan gezonde, maar zeker ook productieve medewerkers die op een duurzame manier hun werk verrichten en zo hun prestaties structureel verbeteren. Voldoende mentale en fysieke beweging draagt aantoonbaar bij aan deze duurzame prestatieverbetering. De persoonlijke WORK & MOVE software zorgt voor voldoende afwisseling tussen mentale én fysieke beweging en geconcentreerd beeldschermwerk.

Door met enige regelmaat mentale en fysieke beweegmomenten in te lassen, verhoogt u uw productiviteit en blijft u geconcentreerd en energiek. Ook maakt u minder fouten en verbetert de kwaliteit van uw werk. WORK & MOVE zorgt dat u tijdens het werk meer gedaan krijgt én dat u meer energie overhoudt aan het einde van uw werkdag. Meer info? Neem contact met ons op.


4. Werk met behulp van de juiste ergonomische accessoires

Een ergonomische stoel en zit-sta bureau bieden u het juiste comfort en mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten. Regelmatig mentaal en fysiek bewegen (ook als u geen zit-sta bureau hebt) tijdens beeldschermwerk zijn voorwaarden om uw werkdag energiek af te sluiten.

Daarnaast zijn de volgende accessoires essentieel voor een goede thuiswerkplek:
• Een ergonomische muis
• Een ergonomisch toetsenbord
• Een laptopstandaard


5. Vermijd afleiding

Werken vereist meestal een goede concentratie. Of u nu thuis werkt of op kantoor. Zorg dat potentiële bronnen van afleiding u niet uit die concentratie halen.

Let er onder andere op dat u:
• uw smartphone weg legt tijdens de werkzaamheden;
• emailmeldingen op uw smartphone, tablet, laptop of desktop helemaal uitzet voor minimale afleiding;
• een rustige werkomgeving creëert. Liever geen muziek of heel zachtjes op de achtergrond;
• de Pomodoro techniek gebruikt om uw time-management op orde te krijgen;
• fris en uitgeslapen bent wanneer u aan uw werkzaamheden begint;
• nieuwsflitsen een tijdje uitzet of negeert.


6. Maak dagelijks een lijstje van de dingen die je moet doen

Begin de dag met een lijstje te maken van wat u die dag wilt gaan doen. Nog beter is het om de methode Getting Things Done toe te passen en daarmee te zorgen dat uw to-do list dagelijks actueel zijn. Als u niet zeker bent van wat u op een dag moet doen, dan wordt het heel verleidelijk om maar helemaal niks te doen. Bepaal in elk geval de grotere klussen die u op een dag voor elkaar wilt krijgen. De kleinere taken kunnen dan gedaan worden als de tijd het toestaat.


7. Beperk de hoeveelheid tijd die je aan een bepaalde klus besteedt

Mensen zijn tegenwoordig snel afgeleid, zeker wanneer u een klus hebt met een behoorlijke uitdaging of juist wanneer die een beetje saai is om te doen. Als u uzelf betrapt op dagdromen, dwingt u zichzelf dan bijvoorbeeld om in blokken van 10 of 15 minuten aan die klus te werken of gebruik de Pomodoro Techniek. Het feit dat u ergens een eindpunt inbouwt kan voor nieuwe energie zorgen. In het uiterste geval stopt u met dagdromen en gaat u met een andere klus verder. U kunt altijd terug naar de klus waar u mee bezig was als u zich wat beter voelt.


8. Neem voldoende herstelmomenten

Het feit dat u thuis werkt betekent niet dat u geen pit-stops moet nemen. Maak even een wandeling, pak een kop koffie, kijk even het nieuws of neem rustig de tijd voor de lunch. Het belang van pit-stops is dat u even uw hoofd leeg kunt maken. En als ergodeskundige moet ik nog opmerken dat de hele dag voor een scherm zitten niet zo heel erg goed voor uw gezondheid is. Zeker niet als uw werkplek niet optimaal is.

Neem elk uur 5 tot 10 minuten pauze. Blijf niet op uw werkplek. Kleine korte pit-stops zijn beter voor u dan een beperkt aantal langere pauzes. Wanneer u de Pomodoro Techniek gebruikt, dan komen die korte pauzes vanzelf langs. Ook hierbij helpt de WORK & MOVE software.


9. Houd werk en privé gescheiden

Het is essentieel dat uw werk en privé goed gescheiden houdt. Wanneer u op uw werkplek bent, realiseert u zich dan dat u daar bent om te werken. Het zal helpen om niet langer te denken “Ik werk thuis“, maar in plaats daarvan “Ik ben aan het werk“. Als u ook via de vaste lijn bereikbaar moet zijn, vraag uw werkgever dan om een apart telefoonnummer.


10. Zorg voor een goed ingeregelde ruimte

Een temperatuur geregelde ruimte met voldoende licht, ventilatie en mogelijkheid om geconcentreerd te kunnen werken zijn fundamenteel voor uw mensgerichte thuiswerkplek.

————————————————————————————————————————–

Heeft u last van uw rug?
Bent u ’s middags ook uitgeblust als u werkt?

Ergopoint: voor vitale werknemers!
Wilt u meer informatie over een goede, vitale werkplek, wilt u meer tips over hoe u het beste thuis aan het werk kan, heeft u vragen over de producten die wij in ons assortiment hebben of wilt u hulp bij beter zitten en gezonder leren werken? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen ook bij u thuiskomen om u van uw lichamelijke werkgerelateerde klachten af te helpen. Online ErgoCoaching is ook een mogelijkheid.

Zie onze vitale werkplekken   www.ergopoint.nl
Zie onze vitale ergodiensten   www.ergopoint.nl
Mail ons op info@ergopoint.nl
Bel ons op 06-29038221
Bezoek onze showroom op Strijp-S – Eindhoven